Bli en expert på att förvara parmesanost: Världens godaste delikatess

Att lagra och förvara parmesanost på rätt sätt är avgörande för att bibehålla dess kvalitet och förhindra mögelbildning. Här är några viktiga punkter att tänka på:

 1. Temperatur: Förvara parmesanost vid en temperatur på ca 4-8 grader Celsius. Det är viktigt att undvika temperaturförändringar, så förvara osten i den svalaste delen av kylskåpet, vanligtvis längst bak på en hylla, där temperaturen är mest stabil.
 2. Fuktighet: Parmesanost bör förvaras i en fuktighetskontrollerad miljö för att förhindra mögelbildning. Det är bäst att förvara den i en pappers- eller tygpåse som tillåter ostens naturliga mognad genom att absorbera överskottsfuktighet. Undvik plastförpackningar, eftersom de kan få osten att svettas och därmed öka risken för mögel.
 3. Luftcirkulation: Förvara parmesanosten på ett sätt som tillåter luftcirkulation runt osten. Detta hjälper till att förhindra att fukt samlas och skapar en miljö där mögel kan växa. En ostkupa eller ostpåse med små hål kan vara fördelaktig för att tillåta luft att cirkulera runt osten.
 4. Förslutning: Om du köper parmesan i en vakuumförpackning eller i vax, är det bäst att förvara den i sin originalförpackning tills den är öppnad. När osten är öppnad, kan du linda den i ostpapper eller pergamentpapper och sedan förvara den enligt de tidigare nämnda riktlinjerna. Ett bra sätt att förvara parmesanosten är också parmesanpåsarna som vi säjer på hemsidan. Bivaxdukar är också otroligt effektivt när det gäller förvaring av parmesanosten.
 5. Undvik direkt solljus: Förvara osten borta från direkt solljus, eftersom UV-strålning kan påverka osten negativt och påskynda försämringen.
 6. Rengöring: Se till att förvara parmesanost i en ren miljö för att minska risken för kontaminering med mögelsporer. Rengör hyllor och andra förvaringsutrymmen regelbundet för att förhindra att mögel och bakterier bygger upp.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du förbättra hållbarheten för din parmesanost och minimera risken för mögelbildning, vilket säkerställer att den förblir fräsch och smakrik längre.

Man kan köpa parmesanost i olika storlekar eller former. Här är en liten guide på hur olika storlekar av parmesanost ska förvaras:

 • Hela ostblock eller hjul:
  • Förvara hela parmesanostblock eller hjul i en sval, mörk plats med jämn temperatur och luftfuktighet, såsom i en ostkällare eller en kylskåpslåda av trä.
  • Om möjligt, täck osten med en ren ostduk eller en fuktig trasa för att förhindra att den torkar ut.
  • Vänd och vrid på osten regelbundet för att främja jämn mognad och förhindra att en sida blir torr.
 • Delad ostbit:
  • Om du har delat en hel parmesanost i mindre bitar, se till att förvara dem i en lufttät förpackning för att minska risken för uttorkning och mögelbildning.
  • Använd ostpapper eller pergamentpapper för att omsluta varje bit och förvara dem i en ostlåda eller en plastbehållare med lock.
  • Placera ostbitarna längst bak i kylskåpet där temperaturen är jämnast.
 • Riven ost:
  • Förvara riven parmesanost i en lufttät behållare eller en försluten plastpåse i kylskåpet för att förhindra att den torkar ut och absorberar lukter från andra livsmedel.
  • Om möjligt, undvik att köpa förpackad riven ost och istället riv parmesanosten själv precis innan användning för att behålla maximal färskhet och smak.
 • Ostskivor eller kuber:
  • Förvara parmesanostskivor eller kuber i en lufttät behållare eller en försluten plastpåse i kylskåpet.
  • Se till att förvara ostskivorna eller kuberna åtskilda från varandra med pergamentpapper eller plastfolie för att förhindra att de klibbar ihop.

Oavsett storlek är det viktigt att undvika att förvara parmesanost i plastfolie eller plastpåsar under lång tid, eftersom detta kan få osten att svettas och öka risken för mögelbildning. Istället är det bäst att använda ostpapper eller pergamentpapper som tillåter ostens naturliga mognad och minskar risken för fuktansamling.