Det är viktigt att notera att ju längre lagringstid Parmigiano Reggiano har, desto mer koncentrerade och komplexa blir dess smaker.
Valet av lagringstid beror på personlig preferens och hur man vill använda osten i olika rätter.
Njut av att utforska de olika nyanserna och smakerna hos oss på MyParmesan!

18 månader

Konsistens: Vid 18 månaders lagring är Parmigiano Reggiano fast och kompakt med en något krämig konsistens.

Smak: Osten har en mild och balanserad smak. Den har fortfarande en lätt sötma och en nötig smakprofil, men smakerna är inte lika djupa eller intensiva som vid längre lagringstider.

Användning: Den 18 månader gamla Parmigiano Reggiano kan användas för att riva över pasta, sallader eller gratängrätter. Den fungerar också bra som en aptitretare eller i en ostbricka.

24 månader

Konsistens: Vid 24 månaders lagring blir Parmigiano Reggiano något torrare och får en mer kornig och kristallin textur.

Smak: Osten utvecklar en rikare och mer intensiv smak med en tydligare nötig och fruktig ton. Den har också en ökad sälta. Smakprofilen är nu mer distinkt och komplex.

Användning: Den 24 månader gamla Parmigiano Reggiano är perfekt att riva över pasta eller risotto för att ge en kraftfull smak. Den kan också njutas av i tunna skivor som en del av en ostbricka eller tillsammans med frukt.

30 månader

Konsistens: Efter 30 månaders lagring blir Parmigiano Reggiano mer spröd och kristallin i sin textur.

Smak: Osten utvecklar en ännu djupare och mer koncentrerad smak. Den har en stark nötig och fruktig smak med tydliga kryddiga undertoner. Sältan är mer framträdande.

Användning: Den 30 månader gamla Parmigiano Reggiano är bäst när den rivas över rätter för att tillföra en kraftfull och distinkt smak. Den kan också njutas av i små bitar som en efterrätt i sig själv.

36 månader

Konsistens: Vid 36 månaders lagring blir Parmigiano Reggiano mycket torr och kristallin med en nästan krispig konsistens.

Smak: Osten får en intensiv och komplex smak. Den har en djup nötighet och en rik sälta. De fruktiga och kryddiga tonerna blir mer framträdande.

Användning: Den 36 månader gamla Parmigiano Reggiano är utmärkt att riva över pasta eller sallader. Dess distinkta smaker kan också njutas av ensam eller i kombination med enkel frukt.

48 månader

Konsistens: Vid 48 månaders lagring blir Parmigiano Reggiano extremt torr och kristallin. Den har en mycket knaprig och nästan spröd konsistens.

Smak: Osten utvecklar en intensiv och robust smakprofil. Den har en djup nötig smak med markanta fruktiga och kryddiga undertoner. Sältan är mer framträdande än tidigare och smakerna är väl balanserade.

Användning: Den 48 månader gamla Parmigiano Reggiano är perfekt för att riva över pastarätter och risotto där man vill ha en kraftfull smak. Den kan också njutas av i tunna skivor för att verkligen uppskatta dess rika och koncentrerade smaker.

60 månader

Konsistens: Vid 60 månaders lagring blir Parmigiano Reggiano ännu torrare och kristallina. Den har en mycket spröd och nästan hård konsistens.

Smak: Osten har utvecklat en oerhört komplex smakprofil. Den har en djup och intensiv nötig smak med tydliga fruktiga och kryddiga toner. Sältan är väl balanserad och smakerna är otroligt rika och fylliga.

Användning: Den 60 månader gamla Parmigiano Reggiano är bäst när den används som en smaksättare i små mängder. Den kan rivas över rätter för att ge en unik och kraftfull smakupplevelse. Den kan också njutas av i små bitar som en exklusiv del av en ostbricka.

Kom ihåg, Parmigiano Reggiano är en premiumost med en rik historia och unika egenskaper. Njut av den långsamt, smaka på varje tugga och experimentera med olika kombinationer för att upptäcka dina favoriter.

Hur man konsumerar Parmigiano Reggiano

 1. Förvaring: För att bevara smaken och kvaliteten ska Parmigiano Reggiano förvaras korrekt. Linda osten tätt i vax- eller pergamentpapper och placera den sedan i en återförslutningsbar plastpåse. Förvara den i kylskåpet, helst i grönsakslådan eller en ostförvaringsbehållare.
 2. Skärning och servering: När du är redo att konsumera, ta ut önskad mängd från kylskåpet och låt den nå rumstemperatur för optimal smak. Använd en vass kniv för att skära tunna skivor eller bryt osten i oregelbundna bitar. Servera på en ostbricka eller som en fristående snack.
 3. Smaktest: Ta dig tid att uppskatta ostens doft och undersök dess färg och konsistens. Parmigiano Reggiano bör ha en gyllene-gul färg, en smulig konsistens och en komplex, nötig doft.
 4. Val av kombinationer: Parmigiano Reggiano passar bra ihop med olika mat och drycker. Några klassiska kombinationer inkluderar:
 • Frukt: Skivade päron, fikon eller druvor kompletterar ostens salta och nötiga smak.
 • Nötter: Valnötter, mandlar eller pinjenötter ger extra crunch och förstärker nötigheten.
 • Honung: Ringla en liten mängd honung över Parmigiano Reggiano för att skapa en söt och salt kontrast.
 • Balsamvinäger: Åldrad balsamvinäger kan lätt droppas över osten för att tillsätta syra och djup.
 • Rött vin: Njut av Parmigiano Reggiano med ett glas fylligt rött vin, som Chianti eller Barolo.
 1. Användning i matlagning: Parmigiano Reggiano är en mångsidig ingrediens i matlagning. Riv den över pasta, risotto eller sallader för en explosion av smak. Använd den som en sista touch på soppor eller rostade grönsaker. Den kan också användas i såser eller som fyllning i smördegspajer.
 2. Undvik slöseri: Om du har ostens rind (kant) kvar, släng inte bort dem! Använd Parmigiano Reggiano-rindar (kanter) för att förstärka smaken i soppor och grytor. Lägg dem i kokande buljonger eller såser och ta bort dem innan servering.

Mer om förvaring

Introduktion:
Parmesanost är en verklig delikatess som förtjänar bästa möjliga förvaring för att behålla sin färska smak och arom. Idag delar vi några användbara tips för att hålla din Parmesanost i toppskick, samtidigt som vi introducerar vår praktiska Parmesanpåse – det ultimata verktyget för att bevara din ost i perfekt skick.

1. Temperaturkontroll:
Förvara din Parmesanost vid en konstant temperatur mellan 4-8°C. Det är viktigt att undvika temperaturförändringar och extrem värme, eftersom detta kan påverka ostens konsistens och smak negativt.

2. Förhindra fukt:
Fukt är en fiende för Parmesanost. Förvara din ost på en torr plats och undvik att den kommer i kontakt med fukt eller vätskor. Därför är vår Parmesanpåse en utmärkt lösning, då den är värmeförseglingsbar och skyddar din ost från fukt och kondens.

3. Lufttillgång:
Parmesanost behöver andas. Förvara din ost i en lufttät förpackning som tillåter minimal luftcirkulation. Vår återvinningsbara Parmesanpåse är utformad för att bevara ostens kvalitet samtidigt som den låter den andas och håller den i perfekt skick.

4. Undvik direkt solljus:
Solens strålar kan påverka Parmesanostens smak och struktur. Förvara din ost i en mörk plats eller använd vår praktiska Parmesanpåse som skyddar mot direkt solljus.

5. Färskhetstest:
Kontrollera din Parmesanost regelbundet för att säkerställa dess färskhet. Om du märker några tecken på mögel eller oönskade förändringar, skär bort de drabbade områdena och förvara osten fortsatt i den lufttäta påsen.

6. Vår Parmesanpåse:
Vår praktiska Parmesanpåse är den perfekta lösningen för att bevara din Parmesanost på bästa sätt. Med sin charmiga och osttastiska design håller den inte bara din ost färsk, den gör även förvaringen till en rolig upplevelse! Tillverkad av 100% återvinningsbart material och med värmeförseglingsbar design, ger den maximalt skydd och färskhet för din ost.

Slutsats:
Att förvara din Parmesanost på rätt sätt är avgörande för att behålla dess underbara smak och konsistens. Genom att använda vår praktiska Parmesanpåse kan du vara säker på att din ost förvaras i optimala förhållanden. Utforska vårt sortiment av tillbehör och upplev ostmagi på högsta nivå!

Skillnaden mellan högre och lägre lagringstider

Skillnaden mellan parmesanost med olika lagringstider, som 18 månader och upp till 60 månader, beror främst på hur länge osten har fått mogna och utveckla sin karaktär. Här är några nyckelfaktorer som skiljer sig åt mellan ost med kortare och längre lagringstider:

 1. Smak och Arom: Ju längre parmesanosten lagras, desto mer intensiv blir smaken och aromen. Under mognadsprocessen bryts proteiner och fetter ner, vilket resulterar i en mer komplex smakprofil med toner av nötighet, saltighet och sötma. En parmesanost som har lagrats i 60 månader kommer att ha en djupare och mer koncentrerad smak jämfört med en ost som endast har lagrats i 18 månader.
 2. Textur: Längre lagringstider resulterar också i en mer krämig och kornig textur. Den längre mognadsprocessen gör att osten blir mer kompakt och kristallin, vilket ger en rikare och smörigare konsistens. Å andra sidan kan en parmesanost med kortare lagringstid vara något mjukare och mindre kornig.
 3. Fuktighet och Torrhet: Längre lagringstider tenderar att minska fuktighetsinnehållet i osten, vilket resulterar i en torrare konsistens. Detta gör att parmesanosten blir mer hållbar och mindre mottaglig för mögelbildning. Å andra sidan kan en ost med kortare lagringstid ha en högre fuktighetsnivå och därmed vara mer mjuk och känslig för mögel.
 4. Pris: Parmesanostar med längre lagringstider är vanligtvis dyrare på grund av den ökade tid och hantering som krävs för att producera dem. De är ofta betraktade som en premiumprodukt och kan vara mer eftertraktade av konsumenter som uppskattar en djupare smak och textur.

Sammanfattningsvis kan man säga att skillnaden mellan parmesanostar med olika lagringstider ligger främst i smak, textur, fuktighet och pris. Valet mellan en ost med kortare eller längre lagringstid beror på personliga preferenser och hur du planerar att använda osten i matlagning eller servering.