Recept & inspiration!

Här kan ni finna recept och idéer som inspiration till er egna matlagning med delikatessprodukter. Hoppas det smakar!

 

 

 

Pizza bianca med svamp, jordärtskockor och kapris!

 

 

  • 600 g pizzadeg, gärna surdeg
  • 200 g jordärtskockor
  • 2 dl crème fraiche
  • 6 skogschampinjoner, skivade
  • 3 msk kapris, avrunnen
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 125 g mozzarella, bruten i bitar
  • 150 g riven Parmigiano Reggiano
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 30 g rucola
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 1 msk olivolja

Sätt ugnen på 250° och ställ in en plåt. Skala jordärtskockorna och skär tunt med mandolin. Lägg eller kavla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper.

Bred crème fraichen på degen och lägg på jordärtskockor, svamp, kapris och rosmarin. Toppa med mozzarella och parmesanost. Krydda med salt och peppar.

Ta ut den heta plåten och lyft över pizzan på den. Grädda mitt i ugnen tills osten smält och pizzan har fin färg, 10–15 min. Toppa med rucola, citronskal och  olivolja.

 

 

 

 

 

 

Parmesanchips & julglögg!

 

  • 300 g Parmigiano Reggiano, riven
  • 100 g valnötter, hackade
  • 100 g pistagenötter, hela

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Riv parmesan och lägg dem i små högar på bakplåtspappret.

Sprid pistagenötter över parmesanen högarna. Hacka valnötterna och sprid ut över parmesanen.

Lägg in plåten i mitten av ugnen på 200 grader och grädda i cirka 5-10 minuter eller tills osten fått en fin gyllenbrun färg. Tag sedan ut plåten och låt svalna.

Kall glöggdrink

  • 5 cl starkvinsglögg
  • 10 cl mousserande
  • Is

Häll upp i glas och servera väl kyld, eventuellt med några isbitar beroende på vilket glas du använder. Dekorera med blåbär, lingon, en kanelstång, en rosmarin kvist eller något annat för en julig touch.

 

 

 

 

 

 

 

Löjromspizza med parmesan!

Pizza

400 g Pizzadeg – Surdeg
1 dl Creme Fraiche
75 g riven Parmigiano Reggiano

Topping

1 liten rödlök

1 kruka dill

1 dl creme fraiche

1 st citron

Flingsalt och nymalen svartpeppar

 

Värm ugnen till 225 grader.

Pizza: Kavla ut pizzadegen till önskad form. Lägg degen på en bakplåts klädd plåt.

Bred på creme fraiche och toppa med riven parmesanost. Grädda i ugn i ca 10-15 min.

Topping: Skala och finhacka rödlök. Hackad dill.

Ta ut pizzan och strö över rödlök och dill. Toppa med klickar av creme fraiche och löjrom. Riv lite citronskal över pizzan och strö över svartpeppar från kvarn och lite flingsalt. Skär pizzan i bitar och servera. Hoppas det smakar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasta med grönkål, pinjenötter & parmesan!

Grönkålspasta med parmesanost

  • 2 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 200 g grönkål
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g riven Parmigiano Reggiano (ca 2 dl)
  • 5 msk rostade pinjenötter
  • 1 tsk rivet citronskal
  • en skvätt färskpressad citronsaft
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 400 g  Pasta Fettuccine
  • hyvlad parmesan till garnering

 

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Riv loss bladen på grönkålen från stjälkarna. Grovhacka bladen. Fräs schalottenlök och vitlök i olivolja i några minuter i en stekpanna. Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen sjunker ihop något, ca 3 minuter.

Under tiden, koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Häll på vispgrädde i stekpannan och låt koka ihop lite. Häll av vattnet från pastan men spar lite av kokvattnet. Blanda pastan i kastrullen med grönkålssåsen, parmesan, pinjenötter, citronskal, citronsaft och eventuellt lite av kokvattnet. Rör ihop ordentligt och smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med hyvlad parmesan och servera direkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parmesantoast med örter, tomater och ägg!

Gör så här:

Blanda mjölk, 1 ägg och parmesan. Krydda med 2 krm salt och peppar. Doppa brödskivorna i äggsmeten och stek dem i smör i en stekpanna 2–3 min på varje sida. Strö över örter. 

Koka upp ca 1 liter vatten med 2 tsk salt och vinäger. Pochera 2 ägg i sjudande vatten ca 6 min. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Skiva tomaterna. Fördela rucola, tomater och ägg på toasten. Servera direkt.

För 2 personer:

Ingredienser

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg, + 2
  • 50g parmesanost, riven
  • 2 krm salt, + 2 tsk
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 1 msk smör
  • 2 msk örter, hackade, tex. salvia, oregano, basilika, rosmarin, persilja
  • 2 tsk. vinäger
  • 3 tomater, gärna i olika färger
  • ruccola

 

 

 

 

Cashewnötter med parmesan!

Gör så här:

Lägg de naturella nötterna i en påse. Finriv parmesanen och blanda i den tillsammans med flingsalt. Ringla sist över olja och blanda allt väl. Se till att alla nötter täcks av olja och ost.

Värm ugnen till 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper.

Bred ut nötterna på plåten och rosta i cirka 15 minuter. Håll koll så att nötterna inte bränns vid. Olika ugnar kräver olika tid.

Tag ut nötterna ur ugnen. Strö över hackade färska örter. Låt nötterna svalna helt på plåten.

Servera som snacks till ostbrickan eller till fredagsmyset

  • 300 g naturella cashewnötter
  • 70 g parmesan
  • flingsalt
  • olivolja
  • färska örter

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceasarsallad med grönkål!

Gör såhär:

  • Börja med att göra krutongerna. Värm ugnen till 175 grader. Skär bort kanterna på brödet och skär det i små tärningar. Lägg tärningarna i en långpanna och blanda med 1 msk olja och salt. Rosta tills brödet blir gyllenbrunt. Rör om då och då. Ta ut från ugnen och låt svalna.
  • Riv loss grönkålsbladen från de grova stjälkarna. Riv bladen i grova bitar och massera in ca 1 msk olivolja. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek i olja och smör i en stekpanna på båda sidor tills de blir gyllenbruna. Lägg i en ugnsform och fortsätt tillaga i ugnen tills de är genomstekta med en innertemperatur på 72°.
  • Under tiden kycklingen är i ugnen, vispa ihop äggulan, vitlök, sardeller, citron och worcestershiresås. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Rör ner parmesanosten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blanda grönkål och krutonger. Skiva kycklingen och lägg på grönkålen. Ringla över lite av dressingen och servera resten vid sidan om. Garnera med hyvlad parmesan.

För 4 personer :

Ingredienser

400 g grönkål

600 g kycklingfilé

4 skivor vitt bröd

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 msk smör

Caesardressing

1 äggula
1 liten vitlöksklyfta, pressad
2 sardellfiléer, finhackade
2 msk färskpressad citron
några droppar worcestershiresås
1 dl  mild olivolja
1 dl finriven parmesanost
salt och svartpeppar

hyvlad parmesan för garnering

 

 

 

 

Gratinerad hummer med parmesan!

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 275°. Klyv hummern och krossa klorna lätt. Ta bort tarmen och magsäcken. Riv osten. Blanda smöret med ost, gräslök, citronskal och chiliflakes. Klicka smöret på hummern.
  • .     Gratinera hummern mitt i ugnen ca 5 min.Servera hummern genast med rosa bubbel.

För 2 personer:

Ingredienser

1 hummer ca 550 g

50 g parmesanost

50 g smör, rumsvarmt

1 msk gräslök, hackad

1 tsk citronskal, rivet

0,5 tsk chiliflakes

Tillbehör:

Bröd

Rosa mosserande vin eller Champagne