Recept & inspiration!

Här kan ni finna recept och idéer som inspiration till er egna matlagning med delikatessprodukter. Hoppas det smakar!

 

 

Pizza bianca med svamp, jordärtskockor och kapris!

 

  • 600 g pizzadeg, gärna surdeg
  • 200 g jordärtskockor
  • 2 dl crème fraiche
  • 6 skogschampinjoner, skivade
  • 3 msk kapris, avrunnen
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 125 g mozzarella, bruten i bitar
  • 150 g riven Parmigiano Reggiano
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 30 g rucola
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 1 msk olivolja

Sätt ugnen på 250° och ställ in en plåt. Skala jordärtskockorna och skär tunt med mandolin. Lägg eller kavla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper.

Bred crème fraichen på degen och lägg på jordärtskockor, svamp, kapris och rosmarin. Toppa med mozzarella och västerbottensost. Krydda med salt och peppar.

Ta ut den heta plåten och lyft över pizzan på den. Grädda mitt i ugnen tills osten smält och pizzan har fin färg, 10–15 min. Toppa med rucola, citronskal och  olivolja.

 

 

 

 

Parmesanchips & julglögg!

Parmesanchips med nötter

  • 300 g Parmigiano Reggiano, riven
  • 100 g valnötter, hackade
  • 100 g pistagenötter, hela

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Riv parmesan och lägg dem i små högar på bakplåtspappret.

Sprid pistagenötter över parmesanen högarna. Hacka valnötterna och sprid ut över parmesanen.

Lägg in plåten i mitten av ugnen på 200 grader och grädda i cirka 5-10 minuter eller tills osten fått en fin gyllenbrun färg. Tag sedan ut plåten och låt svalna.

Kall glöggdrink

  • 5 cl starkvinsglögg
  • 10 cl mousserande
  • Is

Häll upp i glas och servera väl kyld, eventuellt med några isbitar beroende på vilket glas du använder. Dekorera med blåbär, lingon, en kanelstång, en rosmarin kvist eller något annat för en julig touch.

 

 

 

 

Löjromspizza med parmesan!

Pizza

400 g Pizzadeg – Surdeg
1 dl Creme Fraiche
75 g riven Parmigiano Reggiano

Topping

1 liten rödlök

1 kruka dill

1 dl creme fraiche

1 st citron

Flingsalt och nymalen svartpeppar

 

Värm ugnen till 225 grader.

Pizza: Kavla ut pizzadegen till önskad form. Lägg degen på en bakplåts klädd plåt.

Bred på creme fraiche och toppa med riven parmesanost. Grädda i ugn i ca 10-15 min.

Topping: Skala och finhacka rödlök. Hackad dill.

Ta ut pizzan och strö över rödlök och dill. Toppa med klickar av creme fraiche och löjrom. Riv lite citronskal över pizzan och strö över svartpeppar från kvarn och lite flingsalt. Skär pizzan i bitar och servera. Hoppas det smakar!

 

 

 

 

 

 

 

Pasta med grönkål, pinjenötter & parmesan!

Grönkålspasta med parmesanost

  • 2 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 200 g grönkål
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g riven Parmigiano Reggiano (ca 2 dl)
  • 5 msk rostade pinjenötter
  • 1 tsk rivet citronskal
  • en skvätt färskpressad citronsaft
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 400 g  Pasta Fettuccine
  • hyvlad parmesan till garnering

 

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Riv loss bladen på grönkålen från stjälkarna. Grovhacka bladen. Fräs schalottenlök och vitlök i olivolja i några minuter i en stekpanna. Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen sjunker ihop något, ca 3 minuter.

Under tiden, koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Häll på vispgrädde i stekpannan och låt koka ihop lite. Häll av vattnet från pastan men spar lite av kokvattnet. Blanda pastan i kastrullen med grönkålssåsen, parmesan, pinjenötter, citronskal, citronsaft och eventuellt lite av kokvattnet. Rör ihop ordentligt och smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med hyvlad parmesan och servera direkt.