Parmesanost – den klassiska osten från Italien

Visste du att namnet parmesanost från början faktiskt var ett samlingsnamn för ostar med viss konsistens? Äkta parmesanost är den vi kallar för Parmigiano Reggiano. Även om parmesanost nu för tiden är ett skyddat namn, är det ändå bra att också titta efter Parmigiano Reggiano när du vill vara säker på att få äkta parmesanost, för att vara på den säkra sidan.

Parmesanosten började tillverkas redan i slutet av 900-talet och hette då Grana Padano. Det är italienska och betyder ungefär “den gryniga osten”. Parmigiano betyder osten från Parma och det här blev sedan det allmänna namnet för den här populära osten.

Samma recept på parmesanost i snart 1000 år

I över 1000 års tid har parmesanost framställts på samma sätt. Är det inte fantastiskt? Om du äter en bit parmesanost idag, så kan du tänka att just den här smakupplevelsen upplevde människor som levde på medeltiden.

Nuförtiden är parmesanostarna ursprungsmärkta, så att du som konsument vet att osten är tillverkad i området kring Parma. Det här är också en kvalitetsstämpel som gör att man kan känna sig trygg med att produkten håller högsta möjliga kvalité.

Hur länge lagras äkta parmesanost?

Hur framställs då denna klassiska parmesanost enligt den gamla traditionen? Lagringstiden är först och främst avgörande för hur parmesanostens smak och konsistens blir. En äkta parmesanost lagras mellan 18-36 månader. Vanligast är att man lagrar osten i 2 års tid. Generellt kan man säga att ju längre en ost lagras, desto hårdare blir den. Den blir också torrare och får mer smak.

Finns det fler typer av parmesanost?

Namnen på denna världskända parmesanost är flera. De namn vi ser oftast är:

  • Parmesanost
  • Grana Padano
  • Parmigiano Reggiano
  • Bergsparmesan

Bergsparmesan är en speciell och lite dyrare variant av parmesanost, där tillverkningen utförs av mejerier som har kor som betar i bergen. Smaken på den här osten blir något lenare men betydligt mer smakrik än vanligt parmesanost.

För att det ska räknas som äkta bergsparmesan, ska korna beta i berg som ligger minst 450 meter över havet.

Visste du att parmesanost är nyttigt?

Inte nog med att parmesanost är otroligt god, den är också nyttig. Osten innehåller mycket kalcium, vilket stärker skelettet. Osten är således extra bra för barn och äldre.