10 roliga fakta om Parmigiano Reggiano (eller Parmesanost som vi kallar den)

Your Content Goes HereVem älskar inte en god bit ost på en kex eller i en pastarätt? Parmesanost är en av de mest älskade ostarna i hela världen, och den har funnits i århundraden. Men visste du att det finns massor av roliga och underhållande fakta om Parmesanost som du kanske inte känner till? Låt oss ta en titt på några av dem!

1. Parmesanost har en skyddad ursprungsbeteckning i EU, vilket innebär att ingen kan sno dess namn och kalla sin ost för Parmesanost. Det är som att försöka sälja en kopia av Mona Lisa och påstå att det är originalmålningen.

2. Tillverkningen av Parmesanost är så noga att man säger att den kräver lika mycket skicklighet som en neurokirurg. Men när det gäller att äta den, är det mer som att knacka på en dörr med näsan.

3. Om du någonsin vill äta ost på rätt sätt, så lär dig hur man skär Parmesanost på rätt sätt. Varje skiva ska vara så tunn att man kan läsa tidningen genom den. Ok, det kanske är en överdrift, men ni fattar grejen!

4. Det finns två typer av Parmesanost – den vanliga sorten och den som är åldrad i minst 36 månader. Förstår ni vad det betyder? Det finns ingen ursäkt för att inte ha Parmesanost i huset när man behöver en 36 månaders versionen.

5. Varje Parmesanost väger mellan 30 och 45 kg, vilket är ungefär lika mycket som att lyfta en 4-årig liten människa. Så när du känner dig stark nog att bära en hel Parmesanost, vet du att du har styrkan i dig!

6. Smaken på Parmesanost påverkas av djurens kosthållning. Men det betyder inte att om du ger en ko pizza att äta, kommer du få Parmesanost som smakar som en calzone.

7. Mognadsprocessen för Parmesanost kan ta upp till två år. Det är som att vänta på att ett försenat tåg ska komma – men när den väl kommer, är det värt allt tålamod.

8. En enda portion Parmesanost kan innehålla upp till 10 gram protein. Så om du någonsin behöver en ursäkt för att ha en andra portion, så har du den här!

9. Parmesanost kan ha en lång hållbarhet, vilket är en av anledningarna till att den är en av de mest eftertraktade ostarna i världen. Vi kan säga att den är som ostens motsvarighet till en vampyr – den bara fortsätter att leva och leva.

10. Slutligen, Parmesanost är en av de mest allsidiga ostarna som finns. Den passar till allt från pasta och pizza till sallader och kött. Dess smak kan förbättra nästan alla rätter, och det är därför som många kockar över hela världen älskar att använda Parmesanost i sina recept.

Så där har du det – 10 roliga fakta om Parmesanost som du kanske inte visste. Det är uppenbart att denna ost är en verklig matupplevelse, och en som vi verkligen borde uppskatta. Nästa gång du tuggar på en bit Parmesanost, tänk på alla de fantastiska saker som den här osttypen ger till din matlagning och smakupplevelse.